Potrivit celui mai recent studiu Eurobarometru, publicat în luna februarie a acestui an, peste 60% din totalul celor 330.000 de români care folosesc dispozitive de vaping cu nicotină sau tutun încălzit au ales această metodă cu scopul de a se lăsa de fumat.
Cu toate acestea, rezultatele studiului arată că doar un fumător din trei care alege această metodă reuşeşte să se lase de fumat cu ajutorul dispozitivelor de tip ENDS (abrevierea pentru Electronic Nicotine Delivery Systems, adică lichidele cu conţinut de nicotină şi produsele din tutun încălzit).
”Conform Eurobarometrului, 32% din utilizatorii de produse ENDS reuşesc să renunţe la fumat. În timp ce 21% reuşesc să abandoneze complet acest obicei, 11% reuşesc să abandoneze fumatul doar temporar. Concomitent, 30% dintre utilizatori şi-au redus numărul de ţigări fumate zilnic”, a spus, pentru Mediafax, Ciprian Boboi, preşedinte şi co-fondator al Asociaţiei Industriei de Vaping, organizaţie care reprezintă interesele producătorilor, distribuitorilor şi ale specialiştilor din industria vapingului de pe plan local.
Vapingul este, se pare, mai eficient decât plasturii şi guma de mestecat cu nicotină în lupta pentru renunţarea la fumat, arată atât rezultatele Eurobarometru, cât şi rezultatele celui mai recent studiu realizat de oficialii de la Departamentul de Sănătate Publică din Anglia şi cercetătorii de la King’s College, publicat în luna februarie a acestui an.
Astfel, dacă 32% dintre fumătorii care folosesc dispozitive de vaping sau de încălzit tutunul au ajuns în această categorie pentru că au vrut să se lase de fumat, potrivit Eurobarometru, studiul din Marea Britanie arată că 18% dintre ”vaperi” au renunţat la fumat cu ajutorul acestor dispozitive. Comparativ, gumele de mestecat sau plasturii cu nicotină i-au ajutat doar pe 9% dintre fumători să renunţe complet la fumat, mai spune Ciprian Boboi.
În România, 330 de mii de persoane folosesc dispozitive pentru vaping sau pentru încălzit tutunul, iar numărul de fumători de ţigarete tradiţionale este de 5 milioane de persoane, potrivit Eurobarometru.
Deşi vapingul câştigă din ce în ce mai multă popularitate în lupta pentru renunţare la fumat, iar acest lucru este susţinut şi de experţii Departamentul de Sănătate Publică din Anglia, percepţia fumătorilor este încă una diferită.
„Produsele de vapat nicotină sunt o metodă eficientă pentru a renunţa cu succes la fumat. Ceea ce este îngrijorător este faptul că din ce în ce mai mulţi fumători, în special cei care fac parte din grupuri defavorizate, consideră eronat că vapatul este la fel de nociv precum fumatul. Acest lucru nu este adevărat şi conduce la scăderea numărului de fumători care încearcă vapatul”, a spus Ann McNeill, profesor în dependenţa de tutun în cadrul King’s College London, citată în studiul britanic.
Anul trecut, 38% dintre fumătorii care au participat la studiul realizat de universitatea UCL din Londra au spus că vapingul este la fel de nociv precum fumatul, iar 15% considerau că vapingul este mai dăunător decât fumatul tradiţional. Iar această percepţie este susţinută şi de rezultatele Eurobarometrului.
”Proporţia persoanelor din UE care cred că vapingul este la fel de nociv ca ţigările a crescut la 65% faţă de 55% în 2017. Aceasta este un rezultat al propagandei anti-vapat din piaţă, alimentată de interese pur politice sau comerciale. (…) Totodată, remarcăm faptul că fumatul produselor tradiţionale nu numai că nu scade în ţara noastră, ci se află chiar în uşoară creştere comparativ cu anul 2017. Astfel, la nivel de România, diferenţele faţă de UE sunt în general negative. Numărul de fumători în România a crescut în ultimii 2 ani conform Eurobarometrului (30% versus 28% în 2017). Situaţia este şi mai gravă atunci când comparăm cu media de fumători din UE, care este de doar 23%, în scădere cu 3% faţă de 2017”, a mai spus Ciprian Boboi. El a mai precizat că cea mai bună situaţie este în Marea Britanie, unde vapingul a fost integrat în politicile publice de sănătate ca unealtă de combatere a fumatului, şi prevalenţa fumatului a scăzut la 12% în 2020, cu 5 procente faţă de 2017.